4 porce
- 80 g špeku
- 300 g mletého masa (hovězí nebo směs hovězí a vepřové)
- 100 ml piva
- 2 starší rohlíky
- 50 ml mléka
- 1 vejce
- petrželka kudrnka
- čerstvá majoránka
- muškátový květ
- sůl
- pepř
- 4 velké kedlubny
- 2 l silného hovězího vývaru
- 80 g másla
- 4 stroužky česneku
- 10 g čerstvého zázvoru
Housku nakrájíme na kousky a zvlhčíme mlékem. Slaninu nakrájíme na kostičky a vypečeme, přidáme mleté maso, sůl, pepř, muškátový květ, nasekanou petrželku, majoránku, zastříkneme pivem, promícháme a dusíme asi 10 minut, přidáme housku navlhčenou mlékem, opět promícháme a odstavíme.
Kedlubny očistíme a odkrojíme vrchní čtvrtinu. Spodní část kedlubny vydlabeme (když vykrájené vnitřky nesníme, přidáme je do vývaru). Vydlabané kedlubny plníme masovou směsí, přiklopíme odříznutou čtvrtinou, svážeme provázkem, vložíme do vývaru a vaříme asi 20 minut na velmi mírném ohni.
Na pánvi přepustíme máslo, přidáme nakrájený česnek a zázvor, krátce orestujeme. Kedlubny servírujeme v hlubokém talíři s trochou vývaru přelité česneko-zázvorovým máslem.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/program/10084897100-14.06.2010-17:30-1-kluci-v-akci.html?deid=1137&recept=302
Poslední tip, trik či komentář