- cibule 1 kus
- studená voda 560 ml
- horká voda 280 ml
- hrubá sůl 60 g
- hnědý cukr 60 g
- hřebíček 3 kusy
- nové koření 5 kusů
- pepř černý celý 10 kusů
- skořice 1 kus
- vepřová kotleta 4 kusy
- bobkový list 2 kusy
- olivový olej 80 ml
- bourbon 50 ml
Speciální výbava:
550 g dřevěné štěpky, namočené asi na hodinu do vody a odkapané
Připravte si:
4 velké kotlety, každá by měla mít tak 300 g a na výšku 2,5 cm, 1 malou cibuli, nakrájenou na kolečka, 2 bobkové listy, 1 kousek skořice, 10 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 3 hřebíčky, 60 g hnědého cukru, 60 g hrubé soli, 280 ml horké vody, 560 ml studené vody, 50 ml bourbonu, 80 ml oleje z vlašských nebo lískových ořechů, případně olivového oleje
Pusťte se do toho:
1. Kotlety opláchněte pod studenou vodou a poté je osušte papírovou utěrkou. Položte je vedle sebe do nízké mísy tak, aby byly jen v jedné vrstvě. Na maso naskládejte cibuli, bobkové listy, skořici, kuličky pepře, nové koření a hřebíček.
2. Do velké mísy nasypte sůl a hnědý cukr. Přilijte horkou vodu a vše šlehejte, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Vmíchejte studenou vodu, bourbon a polovinu oleje. Směsí zalijte kotlety, které v ní ještě párkrát obraťte. Přikryjte je mikrotenovou fólií a nechte marinovat v ledničce 2-4 hodiny. Během tohoto času je nezapomeňte párkrát obrátit.
3. Připravte gril k přímému grilování a rozpalte ho na vysokou teplotu.
4. Okartáčujte rošt a naolejujte ho. Maso nechte odkapat a poté ho ještě osušte papírovou utěrkou tak, abyste ho zbavili marinovacího koření.
5. Kotlety dejte na střed roštu, dále od ohně. Přikryjte gril a v kouři grilujte asi 20 minut. Poté kotlety posuňte přímo nad žhavé uhlíky. Grilujte je nepřikryté 4-7 minut z každé strany. Každé 2 minuty je přitom pootočte o 90 stupňů, aby se na kůrčičce vytvořila efektní mřížka.
6. Hotové kotlety přendejte na talíře a nechte je 3 minuty odpočívat. Poté je můžete servírovat.
Zdroj: Šéf na grilu TV Prima http://www.iprima.cz/sefnagrilu/recepty/nakladane-veprove-kotlety
[On-line 19.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář