reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Německé koláče

  • hladká mouka 250 g
  • hrubá mouka 250 g
  • vejce 2 kusy
  • cukr 80 g
  • máslo 90 g
  • kvasnice 1 balení
  • 100 ml až 150 ml smetany s mlékem (půl na půl) 1 dávka
  • sůl 0.5 lžičky

Tvarohová náplň

  • tvarohy 5 kusů
  • vanilkové cukry 4 kusy
  • vejce 5 kusů
  • máslo 100 g
  • trochu citronové kůry nebo citronové šťávy 1 dávka
  • moučkový cukr podle chuti 1 dávka
  • rum 1 dávka
  • rozinky a mletý perník na posypání 1 dávka
  • rozšlehané vejce na potření 1 kus
  • celé máslo na dohotovení 1 kus

Odvážíme si obě mouky a cukr. Do směsi přidáme sůl a dvě celá vajíčka. V kastrolku nebo v mikrovlnné troubě rozehřejeme máslo, nesmí být ale moc teplé. Nalijeme do směsi. Mléko se smetanou také ohřejeme. Trošku ho odlijeme a rozmícháme v něm kvasnice. Směs mléka a kvasnic nalijeme k mouce a přidáme část mléka se smetanou. Zaděláváme těsto a podle potřeby přidáváme zbytek mléka. Těsto musí být hezky vypracované. Posypeme ho hladkou moukou a necháme pod utěrkou nebo potravinovou fólií vykynout.

Po nakynutí si odvážíme 300 g těsta na jeden koláč (celkem budou 3 – 4). Zpracujeme těsto na malý bochánek a opět ho necháme nakynout.

Mezitím si připravíme tvarohovou směs. V misce rozděláme tvarohy, vanilkový cukr, vajíčka a přidáme rozehřáté máslo. Směs trochu osladíme práškovým cukrem a nastrouháme do ní citronovou kůru nebo vymačkáme citronovou šťávu. Pokud chceme tvaroh ještě vyhladit, přidáme trošku rumu. Všechno dobře promícháme. Pokud jsou ve směsi ještě hrudky tvarohu, rozmixujeme. Na jeden koláč dáváme 400 g tvarohové směsi.

Nakynuté bochánky rozválíme a dáme na pečicí papír. Snažíme se těsto rozválet do velkého kola o průměru přibližně 30cm. Na těsto naneseme 400 g tvarohu a rovnoměrně rozetřeme. Kraje těsta ze všech čtyř stran ohneme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Koláč posypeme rozinkami a namletým perníkem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C přibližně 15 min. Koláč je pečený až tehdy, pokud je zespod hnědý.

Po vychladnutí koláč rovnoměrně pocukrujeme. Rozehřejeme si máslo a poléváme pocukrovanou část koláče. Máslo nesmí být rozehřáté moc, protože by se vsáklo do koláče. Musí zůstat na povrchu a vytvořit „náledí“. Koláč se krájí na trojúhelníčky a podává se ke kávě.

Zdroj: Německé koláče; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/nemecke-kolace [On-line 7.5.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.