5 porcí
- vepřové pečeně bez kosti 5 plátků
- polosuché rohlíky 6 kusů
- vejce 3 kusy
- hladká mouka na obalení
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- strouhanka 1 dávka
Brambory
- větší brambory 5 kusů
- cibule 1 kus
- mletá paprika sladká 1 špetka
- mletá paprika pálivá 1 špetka
Čerstvé nebo polosuché rohlíky nastrouháme na hrubém struhadle na domácí strouhanku. Plátky vepřové pečeně rozklepeme hodně natenko, okraje nařízneme, aby se nekroutily, maso osolíme, lehce opepříme a obalujeme v trojobalu (mouka, vejce a strouhanka). Do pánve nalijeme tolik oleje, aby byl obalený plátek při smažení ponořen. Olej rozehřejeme na takovou teplotu, že když do omastku vložíme kousek strouhanky, ihned pění. Poté řízky rychle smažíme po obou stranách do růžova, vyjmeme a pokládáme na savý papír, aby odsál přebytečný tuk.
Na oleji osmažíme cibuli, přisypeme červenou papriku a po chvíli, aby nám nezhořkla, přidáme trochu vody. Poté vložíme syrové brambory, nakrájené na hrubé plátky, osolíme a dolijeme vodou tak, aby byly brambory ponořeny do půlky, a dusíme do změknutí.
Zdroj: Německý řízek na červánkách; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/nemecky-rizek-na-cervankach [On-line 9.3.2012]
Poslední tip, trik či komentář