Na 12 kousků potřebujeme:
- 100 g vlašských ořechů,
1000 g datlí bez pecek,
olej na vymazání formy ,
1 lžíci strouhaného kokosu
Na náplň:
- 3 jablka,
- šťávu z citronu,
- ¼ lžičky skořice,
- 100% jablečnou šťávu,
- Agar-agar (potravinářská želatina)
Ořechy a datle rozmixujte v mixeru na hrubší konzistenci. Formu na koláč vymažte olejem a vysypte kokosem. Do formy dejte ořechovo-datlovou hmotu a vložte do lednice, aby směs zatuhla.
Pomocí mandolíny nakrájejte jablíčka na plátky – ideální je strouhat je do vody s kapkami citronu, aby nezhnědla. Přendejte jablíčka do kastrolku s ostatními ingrediencemi a vařte po dobu asi 10 minut. Jablíčka z tekutiny vyndejte, nechte okapat. Naskládejte je na korpus z datlí a ořechů a přelijte želírovacím sirupem z jablečné šťávy a agaru. Dejte vychladit. Před krájením je nejlepší dát koláč na půl hodiny do mrazáku – lépe se pak krájí.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/nepeceny-jablecny-kolac-11-10-2010.html
Ořechy a datle rozmixujte v mixeru na hrubší konzistenci. Formu na koláč vymažte olejem a vysypte kokosem. Do formy dejte ořechovo-datlovou hmotu a vložte do lednice, aby směs zatuhla.
Pomocí mandolíny nakrájejte jablíčka na plátky – ideální je strouhat je do vody s kapkami citronu, aby nezhnědla. Přendejte jablíčka do kastrolku s ostatními ingrediencemi a vařte po dobu asi 10 minut. Jablíčka z tekutiny vyndejte, nechte okapat. Naskládejte je na korpus z datlí a ořechů a přelijte želírovacím sirupem z jablečné šťávy a agaru. Dejte vychladit. Před krájením je nejlepší dát koláč na půl hodiny do mrazáku – lépe se pak krájí.
Na 12 kousků potřebujeme:
100 g vlašských ořechů,
1000 g datlí bez pecek,
olej na vymazání formy ,
1 lžíci strouhaného kokosu
Na náplň:
3 jablka,
šťávu z citronu,
¼ lžičky skořice,
100% jablečnou šťávu,
Agar-agar (potravinářská želatina
Poslední tip, trik či komentář