Ingredience:
- 150 g másla
- 1 dl medu
- 2 dl cukru
- 1 dl smetany
- 450 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého pepře
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- 2 lžičky mleté skořice
Těsto si připravíme den před samotným pečením.
V pánvi šetrně, pozvolna rozehřejeme máslo, med a cukr. Když se ingredience spojí, odstavíme, vmícháme smetanu a necháme trochu zchladnout. Vmícháme koření a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Vypracujeme hladké těsto, rozdělíme na dvě části, vložíme do mikrotenových sáčků a ponecháme do druhého dne v lednici.
Těsto rozvalujeme na pomoučeném vále na 3 mm vysoký plát, ze kterého vykrajujeme oblíbené tvary, klademe na plech vyložený pečicím papírem, pečeme ve vyhřáté troubě při 175 °C asi 9−10 minut do zlatohněda.
Po vychladnutí zdobíme perníčky cukrovo-citronovou polevou.
Zdroj: Norské zázvorové perníčky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1356-norske-zazvorove-pernicky/ [On-line 07.12.2013]
Poslední tip, trik či komentář