reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Obrácený ananasový koláč – Ananasový tarte tatin

Těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 1 rovná lžíce moučkového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 100 g másla, studeného
  • 1 žloutek
  • 2 – 3 lžíce studené vody

Náplň a dokončení

  • 1 ananas nakrájený na 1,5 cm kroužky
  • 3 velké lžíce másla (asi 80 g)+ na vymazání formy
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 hvězdička badyánu nebo špetka mleté skořice
  • zmrzlina nebo zakysaná smetana k podávání
  • lístky meduňky či máty na ozdobu

Na těsto promíchejte prosetou mouku s moučkovým cukrem a solí. Přidejte nakrájené studené máslo a zpracujte na drobenku. Přidejte žloutek, 2 -3 lžíce studené vody a vypracujte kompaktní těsto. Těsto zabalte ho do folie a uložte do chladničky než připravíte náplň.

Ananas okrájejte, napříč rozkrojte a vypíchněte tuhý střed. Pak ananas nakrájejte na 1,5 – 2 cm kroužky.

V pánvi vhodné do trouby o průměru 22 – 24 cm rozpusťte máslo, přisypte cukr a až se rozpustí vložte ananas a koření. Opékejte několik minut, dokud cukr nezkaramelizuje a poté stáhněte z ohně. Pokud nemáte vhodnou pánev do trouby použijte na opečení ananasu normální velkou pánev a na pečení si připravte koláčovou nepřilnavou formu. Tu pak vymažte máslem a předehřejte troubu na 180 stupňů.

Do připravené formy vlijte karamelovou omáčku a vyložte ji plátky ananasu, badyán odstraňte. Pokud jste opékali ananas v pánvi vhodné do trouby, jen ananas rozprostřete po dně celé formy.

Těsto vyválejte mezi dvěma foliemi na kruh o něco větší než je forma a přeneste ho na ananas. Okraje zastrčte dovnitř pod ananas a těsto na několika místech těsto propíchejte.

Formu přesuňte do trouby a pečte 30 – 35 minut dozlatova.

Nechte 10 -15 minut chladnout. Pak uvolněte kulatým nožem okraje koláče od formy, přiklopte velkým talířem a opatrně obraťte ( při otáčení pozor, karamel je horký) . Zůstane-li nějaký kus ananasu ve formě, vyjměte ho a položte zpět, kam patří. Nechte trochu zchladnout a podávejte vlažný se zmrzlinou nebo zakysanou smetanou ozdobený lístky meduňky či máty.

Zdroj: Sobotní recepty pro sílu a zdraví; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/sobotni-recepty-pro-silu-zdravi?special=773951  [On-line 15.02.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.