reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Obrácený koláč s Crème Chantilly

4 porce

Ingredience

  • 220 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 150 g nesoleného másla – chlazeného, nakrájeného na kostky
  • 1 žloutek
  • Studená voda
  • Mouka na pomoučnění válu

Náplň:

  • 1 kg meruněk
  • 30 g másla
  • 90 g cukru krupice, nebo moučky
  • Lžíce smetany

 

Potřebujeme mouku, špetku soli, máslo a žloutek. Abychom se zbavili všech hrudek, mouku prosejeme. Přidáme na kostičky nakrájené máslo a špetku soli. Máslo musí být vychlazené, nesmí být změklé. Vidličkou zapracujeme máslo do mouky, vznikne drobenka.

Přidáme žloutek a asi lžíci studené vody. (Nedáváme celé vejce, aby těsto nebylo po upečení tvrdé.) Vidličkou žloutek s vodou zapracujeme.

Před hnětením si ještě můžeme ochladit ruce ve studené vodě. Jinak by se máslo rozpustilo, musela by se přidat mouka a upečené těsto by nebylo křehké. Hněteme opravdu rychle. Kouli těsta zabalíme do folie a dáme do lednice. Těsto se musí vychladit alespoň na 30 minut.

Začneme připravovat koláč – předehřejeme si troubu na 190 °C. Do pánve dáme máslo s cukrem. Zahřejeme a necháme krátce zkaramelizovat. Přidáme smetanu. Pokud nemáme pánev, kterou je možné dát do trouby, přelijeme karamel do koláčové formy.

Mezi tím si připravíme meruňky. Nejznámější obrácený koláč je zřejmě jablečný Tarte Tatin, ale připravuje se mnoho jiných sladkých i slaných variant. Meruňky skládáme do karamelu úhledně a těsně vedle sebe, protože po vyklopení bude ovoce navrch.

Vyndáme z lednice těsto. Pomoučníme vál a těsto rozválíme. Těsto by mělo být přibližně 3 mm silné. Těsto přeneseme na naskládané meruňky. Přebytečné těsto přitlačením válečku o hranu formy odkrojíme. (z vyváleného těsta si také můžeme vykrojit kruh podle formy). Okraje těsta založíme do formy, těsto přimáčkneme na ovoce. Uprostřed těsta prořízneme malý křížek. Je to otvor, kterým bude při pečení unikat horký vzduch zpod těsta. Koláč vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 25 až 30 minut při 180 °C – až bude těsto na povrchu zlatavé.

Než se koláč upeče, připravíme si Crème Chantilly – tato sladká vanilková šlehačka se podává k horkému obrácenému koláči.
Crème Chantilly
Ingredience

  • 250 ml šlehačka na šlehání (40% šlehačka de lux)
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu

 

Do vychlazené mísy vlijeme studenou smetanu na šlehání. Použijeme smetanu s vysokým obsahem tuku, což nám pomůže, aby se dobře vyšlehala dotuha. Pokud máme vanilkový lusk, rozřízneme ho a vyškrábneme semínka. Šlehačem s metlami začneme šlehat. Ve chvíli, kdy je šlehačka polotuhá, vsypeme cukr. Šlehačku došleháme dotuha. V této fázi musíme dávat pozor, aby šlehačka byla tuhá, ale nepřešlehali jsme ji. Připravenou šlehačku Crème Chantilly dáme do lednice.
Dokončení

Vrátíme se ke koláči. Z trouby vyndáme koláč, necháme asi minutu zchladnout. Na formu přitiskneme velký talíř a překlopíme. Kdybychom koláč hned nevyklopili, ovoce s karamelem by se přilepilo ke dnu formy. Pokud kousky ovoce zůstaly nalepené na formě, klidně je sundáme a upravíme na koláč.

Z koláče vykrojíme díl a přendáme na talířek. Z lednice vyndáme vychlazenou šlehačku a kopeček dáme na koláč. Tento koláč se musí servírovat horký!

Zdroj: Obrácený koláč s Crème Chantilly; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/1618-obraceny-kolac-s-crcme-chantilly/ [On-line 18.01.2014]

loading...

Nelze komentovat.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.