Ingredience
- 3/4 hrnku hrubé mouky 1 kus
- voda 1 šálek
- máslo nebo olej 8 lžic
- vejce 4 kusy
- sůl 1 špetka
na krém:
- mléko 2 šálky
- panák rumu 2 kusy
- máslo 1 kostka
- vanilkový cukr 1 sáček
- vanilkový pudink 1 kus
1. Vodu uvedeme do varu. Vmícháme špetku soli a máslo nebo olej. Když začne voda znovu vřít, pomalu do ní sypeme mouku a mícháme, až je těsto hladké, lesklé a nelepí se na vařečku ani na dno a stěny nádoby. Poté je odstavíme z ohně a necháme trochu vychladnout. Do vlahého těsta zapracujeme postupně vařečkou vejce jedno po druhém a těsto vždy dobře propracujeme. Těstem naplníme cukrářský sáček s širším hvězdicovitým tvořítkem a tvarujeme jím na plech pokrytý pečícím papírem věnečky či větrníčky. V horké troubě upečeme dorůžova. Prvních 10 minut troubu neotevíráme, těsto by nevyběhlo. Upečené věnečky rozkrojíme a po vychladnutí naplníme krémem. Povrch pocukrujeme.
2. Na přípravu krému svaříme 1 ¾ hrnku mléka, kam vmícháme pudink, který jsme smíchali s ¼ studeného mléka. Za stálého míchání vaříme asi 2 minuty. Pudink za občasného míchání necháme vychladnout. Poté do vlahého pudinku postupně zašleháváme změklé máslo, utřené s cukrem a vanilkovým cukrem. Nakonec dochutíme krém rumem.
Zdroj: Odpalované věnečky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/odpalovane-venecky [On-line 09.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář