4−6 porcí
Maso do omáčky
- 1 kg hovězí květové špičky
- 40 g špeku
- voda
- kořenová zelenina
- divoké koření
- sůl
Maso prošpikujeme, osolíme, vložíme do hrnce, přidáme zeleninu, koření, zalijeme vařící vodou a vaříme doměkka.
Omáčka
- 50 g + 20 g másla
- 1 šalotka
- 40 g hladké mouky
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 600 ml silného hovězího vývaru
- 2 dl smetany
- 2 dl zakysané smetany
- 200 g kyselých sterilovaných okurek
- cukr
- sůl
- ocet na dochucení
Příloha
- houskové knedlíky
Na 50 g másla osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku dosklovata, zasypeme moukou, krátce osmahneme, přidáme papriku, osmahneme a za stálého míchání zalijeme studeným vývarem a povaříme 20 minut, vložíme na drobné nudličky nakrájenou okurku, vmícháme obě smetany, povaříme ještě 10 minut, dochutíme cukrem, solí a octem.
Na talíř servírujeme houskové knedlíky, plátek masa, přelijeme omáčkou.
Zdroj: Okurková omáčka; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1158 [On-line 07.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář