Potřebujeme:
- 10 rajčat – nejlépe keříčková nebo cherry
- 1 l rajčatové šťávy nebo passaty
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 cibuli
- 1 lžíci cukru
- 1 čili papričku
- Čerstvou bazalku
- Čerstvou plocholistou petržel
- Tymián
- Hrubou sůl
- Nastrouhaný parmezán
Rajčata dáme na pečící fólii na plech, pokapeme olivovým olejem, posypeme mořskou solí, cukrem a tymiánem. Dáme péci do rozpálené trouby, dokud rajčata trochu nezhnědnou a nezměknou.
Na olivovém oleji zpěníme pokrájenou cibulku a česnek, přidáme pečená rajčata i se šťávou, zalijeme rajčatovou šťávou a pomalu dusíme za občasného míchání asi půl hodiny. Omáčku poté propasírujeme a dáme zpět do hrnce na mírný plamen zredukovat do požadované hustoty. Nakonec přidáme nasekanou bazalku a petržel a podáváme s těstovinami nebo použijeme jako základní omáčku na pizzu.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/omacka-z-pecenych-rajcat-26-8-2010.html
Poslední tip, trik či komentář