na rozměr plechu cca 30 × 35 cm
Ořechový korpus
- 150 g másla
- 150 g krystalového cukru
- 4 žloutky
- 120 g vlašských ořechů
- 70 g hrubé mouky
- ½ prášku do pečiva
- 1 lžíce kakaa
- 4 bílky
Při pokojové teplotě změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, poté postupně vmícháme žloutky, ořechy, hrubou mouku s práškem do pečiva, kakao a na závěr tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem, pečeme při 175 °C kolem 15 minut. Necháme zchladnout a potřeme ořechovou náplní, poté krémem a na závěr čokoládovou polevou. Necháme zchladnout a proležet do druhého dne, potom krájíme na malé čtverečky.
Ořechová náplň
- 250 g vlašských ořechů
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 dl rumu
- Mleté ořechy smícháme s oběma cukry a rumem.
Krém
- 5 žloutků
- 100 g moučkového cukru
- 3 lžíce kakaa
- 1 máslo
Nad vodní lázní vymícháme žloutky s cukrem a kakaem do husté lesklé hmoty, poté po částech vmícháme změklé máslo.
Čokoládová poleva
- 200 g čokolády na vaření
- 150 g másla
Nad vodní lázní rozpustíme čokoládu s máslem, dobře promícháme a naneseme na dezert.
Zdroj: Opilý Izidor; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1358-opily-izidor/ [On-line 07.12.2013]
Poslední tip, trik či komentář