6 porcí
- 30 dkg mouky
- 5 dkg droždí
- 5 dkg másla
- 3 dl mléka
- 2 dkg krystalového cukru
- 3 vejce
- 2 dl bílého jogurtu
- 1citron
- 1 pomeranč
- 15 dkg ořechů
- 10 dkg práškového cukru
- špetka soli
Vanilková poleva:
- ½ litru mléka
- 1 sáček vanilkového pudingového prášku
- 10 dkg krystalového cukru
- 1 dl smetany
- vanilkové aroma
Droždí nadrobíme do vlažného a oslazeného mléka, zaprášíme moukou a odložíme na teplé místo.
Mouku důkladně propracujeme s máslem, dvěma vaječnými žloutky, bílým jogurtem, nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůrou, naběhnutým droždím a špetkou soli. Odložíme na teplé místo vykynout.
Vykynuté těsto vyválíme na moukou posypaném vále na placku. Posypeme směsí ořechů a práškového cukru, těsto stočíme a nařežeme na plátky silné na jeden prst.
Řezy položíme na plech vymazaný olejem, potřeme vajíčkem rozmíchaným ve vodě a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Upečeme dozlatova.
Připravíme vanilkovou polevu: Dáme vařit mléko a přivedeme ho k varu. Přilijeme pudingový prášek rozmíchaný ve vodě, přisypeme krystalový cukr a přikápneme několik kapek vanilkového aroma. Důkladně promícháme a zjemníme smetanou.
Před podáváním zalijeme řezy vanilkovou polevou a ozdobíme lístky meduňky a kousky celých ořechů.
Zdroj: TV Paprika Upečme si něco http://tvpaprika.hu/cs/node/3889
Poslední tip, trik či komentář