Rozpočet na 2 sklenice (po 500 ml):
- 3 větší pomeranče
- 120 g hnědého cukru
- 3 lžíce medu
- 300 ml vody
- 15 lístků máty
- 3 lžíce pistácií
Pomeranče důkladně omyjeme a z poloviny jednoho seřízneme tenký plátek kůry (jen oranžovou vrstvu).
Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme cukr a přivedeme k varu. Přidáme pomerančovou kůru a vaříme zvolna asi 5 minut. Pak přisypeme pistácie a necháme ještě asi 5 minut probublávat. Nakonec vmícháme med a lístky čerstvé máty.
Mezitím oloupeme ze všech pomerančů kůru tak, aby na nich nezůstala ani bílá blána. Pomeranče nakrájíme na tenké plátky, rozdělíme je do sklenic a zalijeme připraveným sirupem.
Naplněné sklenice uzavřeme a uložíme do chladna. Chutnají dobře už po týdnu a vydrží asi 3 týdny.
Poslední tip, trik či komentář