Potřebujeme:
- 20 g čerstvého droždí
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíci moučkového cukru
- 300 g hladké mouky
- 125 g másla
- 2 vejce
- 1 lžičku soli
Na potření:
- 1 vejce
- 1 lžíci vody
Z mléka, cukru a lžičky mouky necháme v teple vzejít kvásek. Prosátou mouku smícháme se solí, vmícháme vejce a nakonec kvásek. Postupně zapracováváme do těsta změklé máslo. Těsto necháme hodinu kynout v teple pod utěrkou. Během kynutí alespoň dvakrát těsto obrátíme, aby splasklo. Vykynuté těsto můžeme zabalit do fólie a nechat přes noc odpočinout v chladničce – výsledné briošky jsou pak nadýchanější. Těsto rozdělíme na stejnoměrné kousky a vytvarujeme bochánky s charakteristickým „knoflíkem“ nahoře nebo známé oválné žemličky, anebo pečeme ve formě na biskupský chlebíček (srnčí hřbet). Před pečením necháme ještě 20 minut kynout na plechu nebo ve formě a potřeme vejcem vyšlehaným s vodou. Mezitím rozehřejeme troubu na 200°C. Vykynuté briošky dáme do trouby a snížíme teplotu na 180°C, pečeme 15 minut, plech v troubě obrátíme a pečeme ještě 7 minut. Pečeme-li briošku ve formě, trvá to déle a je jistější přikrýt v půli pečení briošku alobalem, aby se moc nepřipekla. Brioška má být na povrchu zlatavá.
Zdroj: Originální francouzské briošky; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://halina.nova.cz/clanek/recepty/originalni-francouzske-briosky.html[On-line 28.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář