reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Originální francouzské briošky

Potřebujeme:

  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžičku soli

Na potření:

  • 1 vejce
  • 1 lžíci vody

Z mléka, cukru a lžičky mouky necháme v teple vzejít kvásek. Prosátou mouku smícháme se solí, vmícháme vejce a nakonec kvásek. Postupně zapracováváme do těsta změklé máslo. Těsto necháme hodinu kynout v teple pod utěrkou. Během kynutí alespoň dvakrát těsto obrátíme, aby splasklo. Vykynuté těsto můžeme zabalit do fólie a nechat přes noc odpočinout v chladničce – výsledné briošky jsou pak nadýchanější. Těsto rozdělíme na stejnoměrné kousky a vytvarujeme bochánky s charakteristickým „knoflíkem“ nahoře nebo známé oválné žemličky, anebo pečeme ve formě na biskupský chlebíček (srnčí hřbet). Před pečením necháme ještě 20 minut kynout na plechu nebo ve formě a potřeme vejcem vyšlehaným s vodou. Mezitím rozehřejeme troubu na 200°C. Vykynuté briošky dáme do trouby a snížíme teplotu na 180°C, pečeme 15 minut, plech v troubě obrátíme a pečeme ještě 7 minut. Pečeme-li briošku ve formě, trvá to déle a je jistější přikrýt v půli pečení briošku alobalem, aby se moc nepřipekla. Brioška má být na povrchu zlatavá.

Zdroj: Originální francouzské briošky; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://halina.nova.cz/clanek/recepty/originalni-francouzske-briosky.html[On-line 28.02.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.