4 porce
- 4 ks „osso buco“ – telecí nebo mladé hovězí kližky s morkovou kostí
- mletý pepř
- sůl
- hladká mouka
- 1 velká cibule
- 50 g másla
- 2−3 lžíce olivového oleje
- 300 ml drcených rajčat
- ½ l bílého vína
- ½ l hovězího vývaru
Porce masa po obvodu nasekáme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce.
Na oleji maso osmahneme dozlatova z obou stran a přendáme na vyšší plech.
Do výpeku po mase vložíme máslo, na kostičky nakrájenou cibulku na něm pozvolna osmahneme do sklovata, šťávu opepříme, podlijeme vínem, necháme odpařit a poté přidáme rajčata, vývar. Tímto rajčatovým rozvarem zalijeme maso, přiklopíme a při 150 °C pečeme 1,5−2 hodiny.
Gremolata
- svazek plocholisté petrželky
- kůra z jednoho citronu
- 2 stroužky česneku
Petrželku a česnek nasekáme najemno a spolu s citronovou kůrou vložíme k měkkému masu a ještě 5 minut propečeme.
Příloha
- polenta
Podáváme s polentou nebo šafránovým rizotem.
Zdroj: Osso buco; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1192 [On-line 20.01.2013]
Poslední tip, trik či komentář