Potřebujeme:
- 300 g rýže
- 300 g kuřecího masa (prsa)
- 250 g předvařených krevetek
- 4 tygří krevety
- 700 ml drůbežího vývaru
- 1 střední cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1 zelenou papriku
- 1 velké rajče
- 3 bobkové listy
- ½ lžičky pravého šafránu
- 5 lžic olivového oleje
- 1 citron
- mletý černý pepř
- sůl
Na pánvi na oleji orestujeme osolené kousky kuřecího masa. V široké nízké pánvi (nebo v pánvi typu wok) rozhřejeme olej a vhodíme do něj nakrájenou cibuli a proužky zelené papriky (asi 3×1 cm), cibulku necháme zesklovatět, přidáme plátky česneku. Do dvou lžic teplého vývaru dáme šafrán, aby pustil barvu. Do pánve vsypeme opranou rýži, necháme ji zbělet. Spaříme rajče a oloupeme slupku. Rýži zalijeme vývarem, přidáme kuřecí maso, bobkový list, pepř, osminky rajčete a šafrán i s nálevem. Promícháme, necháme 10 minut povařit bez poklice, aby se tekutina mohla odpařovat, pak přidáme do pánve předvařené krevetky a pokryjeme povrch rýže plátky citronu a tygřími krevetami. Dáme do středně vyhřáté trouby a necháme dovařit, dokud se tekutina zcela nevsákne do rýže a neodpaří. V druhé fázi můžeme paellu přikrýt poklici – záleží na množství vody v pánvi.
Zdroj: Paella s kuřecím masem a krevetami; TV Nova U Haliny v kuchyni http://halina.nova.cz/clanek/recepty/spanelska-mnamka-paella-s-kurecim-masem-a-krevetami.html [On-line 19.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář