Těsto
- hladká mouka 340 g
- žloutky 2 kusy
- cukr moučka 50 g
- droždí 20 g
- mléko 170 ml
- máslo 70 g
Náplň
- tvaroh 660 g
- bílky 2 kusy
- žloutky 2 kusy
- cukr moučka 140 g
- rozinky namočené v rumu 1 dávka
- pardubické perníčky namleté na posypání 1 dávka
- 1/8 máslo na potření krajů 1 dávka
- 1/8 litru mléka na potření krajů po dopečení 1 dávka
Zaděláme těsto (na dva koláče), „vyboucháme“ dohladka a necháme vykynout (nejlépe pod peřinou). Vykynuté těsto prohněteme a opět necháme vykynout. Z vykynutého těsta uděláme dva bochánky. Bochánky vyválíme na pečícím papíru tak, že na papír nasypeme hladkou mouku a vyválíme těsto o trochu větší, než je pečící papír, který je ve tvaru plechu. Těsto i s papírem přeneseme na plech. Pak potřeme tvarohovou náplní, posypeme strouhaným perníkem. Zahrneme rohy tak, že jsou ploché, otevřené a potřeme je máslem. Dáme péci do trouby pozvolna dorůžova. Hned po vyjmutí z trouby potřeme okraje koláče mlékem, aby nepopraskaly, a necháme vychladnout. Vychladlé koláče posypeme pomocí sítka práškovým cukrem a nakonec pokropíme rozpuštěným máslem (hodně pokropíme a nešetříme).
Zdroj: Pajerský koláč; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pajersky-kolac [On-line 7.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář