Ingredience – panenka:
- cca 750 g vepřové panenky
- 450 g mražených špenátových listů
- sůl, pepř
- česnek
- 200 g anglické slaniny
Ingredience – šťouchané brambory:
- 1 kg brambor
- dvě cibule
- 200 g slaniny
- sůl
- kousek másla (popř. pepř, pažitka)
Špenát dáme do hrnce, podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme, dáme stroužek až dva česneku, přiklopíme pokličkou, průběžně mícháme. Maso si omyjeme, na tlustším konci uděláme dovnitř masa prstem otvor.Pak jej prodloužíme na co nejdelší délku, např. druhým koncem vařečky. Hotový špenát si vyndáme z hrnce, pokrájíme na prkénku, začneme soukat do masa. Když je špenát v mase, maso osušíme utěrkou, osolíme, opepříme. Zapneme troubu na 230 stupňů. Na pánvi zahřejeme olej, zprudka opečeme plněné panenky ze všech stran. Vyjmeme z pánve, obalíme slaninou, můžeme ji připevnit párátky nebo nití. Dáme do vymazaného pekáčku, přiklopíme, dáme péct do trouby na cca 15–20 minut.
Brambory si oškrábeme, nakrájíme, dáme vařit do osolené vody. Na pánev si nakrájíme cibuli a slaninu, osmažíme dozlatova na trošce másla. Když jsou brambory měkké, scedíme, přidáme osmaženou cibulku se slaninou, dochutíme solí, popř. pepřem, pažitkou, rozšťoucháme.
Zdroj: Panenka plněná špenátem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/panenka-plnena-spenatem [On-line 19.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář