Těsto na špecle
- 750 g hladké mouky
- 100 g másla
- 5 vajec
- sůl
- muškátový oříšek
- cca ½ l mléka
Máslo rozpustíme, do vlahého přidáme vejce, mléko, sůl, muškátový oříšek, zamícháme a vmícháme mouku. Když nám vznikne hustší těsto, necháme ho asi 10 minut odležet. Přes síto na noky zavařujeme špecle do vroucí osolené vody. Podebereme je vařečkou ode dna, aby se nepřichytily a jakmile vyplavou na povrch, jsou vařené, scedíme je.
Hotové špecle připravujeme na mnoho variant.
1) s pecorinem, petrželkou a vídeňskou cibulkou
Na olivovém oleji prohřejeme vařené špecle, sypeme pecorinem, nasekanou petrželkou a vídeňskou cibulkou.
2) s pancetou, petrželkou a vídeňskou cibulkou
Na troše olivového oleje rozpečeme na kostičky nakrájenou pancetu dokřupava, přidáme špecle, prohřejeme, opepříme. Servírujeme na talíř, posypeme nasekanou petrželkou a vídeňskou cibulkou.
3) s lososem, smetanou a pecorinem
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, opečeme na něm na kostičky nakrájené maso lososa, zalijeme trochou smetany, zredukujeme a podáváme. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou a strouhaným pecorinem.
Zdroj: Pankrácké špecle; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1479-pankracke-specle/ [On-line 13.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář