Suroviny
- lilek 3 ks
- mleté vepřové maso 300 g
- olej
- rajčatový protlak
- sůl
- pepř
- oregano
- sýr
Bešamel
- olej
- hladká mouka 2 lžíce
- sůl
- cukr
- třený sýr
- mléko 500 ml
- muškátový oříšek
- skořice
Tzatziki
- bílý řecký jogurt 500 g
- salátová okurka
- česnek
- kopr
- máta
- olivový olej
- ocet
- sůl
- pepř
Lilky podélně rozkrojíme a dáme na chvíli do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Mleté maso opečeme, přidáme rajčatový protlak, sýr, dochutíme soli, pepřem a oreganem.
Bešamel: V kastrůlku rozehřejeme olej a za stálého míchání přidáváme mouku, mícháme asi minutu, jíška by měla zůstat světlá. Do jíšky po částech přiléváme mléko a metlou rozšleháváme dohladka, přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek, cukr a skořici. Omáčku vaříme tak dlouho, dokud nezhoustne.
Poté na upečený a měkký lilek dáme směs mletého masa, polijeme bešamelem a posypeme sýrem.
Tzatziki: Okurku nastrouháme, dáme do síta, osolíme a vymačkáme z ní veškerou vodu. Smícháme s prolisovaným česnekem, jemně nasekaným koprem a jogurtem. Dochutíme solí, pepřem a octem. Jídlo podáváme s dobře vychlazenými tzatziki a chlebem pita.
Zdroj: Papoutsaki s tzatziki a chlebem pita; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/papoutsaki-s-tzatziki-chlebem-pita [On-line 28.12.2016]
Poslední tip, trik či komentář