- 1 větši květák,
- 150 ementálu nebo jiného tvrdého sýra
- 100 g uzeného masa nebo slaniny
- 60 g másla
- 3 lžíce mouky
- 0,25 litru mléka
- l žloutek
- pepř
- sůl
Květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Okapaný vložíme do máslem vymazané zapékací misky. Polovinu ementálu právě tak, jako uzené maso ne¬bo slaninu, nakrájíme na tenké hranolky a květák jimi prošpikujeme.
V hrnci si uděláme z másla a mouky bílou jíšku a za stálého míchání přidáváme mléko, až se utvoří hladký bešamel, do kterého přidáme pepř, sůl a druhou půl¬ku sýra, nastrouhaného na jemném struhadle. Povaříme, odstavíme z ohně; do vychladlého bešamelu vmícháme žloutek.
Květák pomažeme sýrovým bešamelem, posypeme ještě trochou sýra a zapečeme do růžová v troubě.
Servíruje se jako teplý předkrm s černým chlebem nebo jako samostatné jídlo, doplněné vařenými nebo smaženými brambory, sypanými zelenou petrželkou
Poslední tip, trik či komentář