- kachní játra 600 g
- mléko 300 ml
- koňak 2 cl
- víno 2 cl
- máslo 150 g
- olej
- sůl a pepř 1 špetka
- anglická slanina 100 g
- švestková povidla 2 lžíce
- loupané mandle 50 g
Játra dobře omyjeme, odblaníme a nakrájíme na maličké kousky. Do mísy k nim přilijeme mléko, v němž necháme jítra minimálně hodinu odležet, nejlépe přes noc. Poté mléko scedíme a k játrům přilijeme zhruba po dvou centilitrech koňaku (nebo brandy) a portského vína. Promícháme, necháme chvíli odpočívat a rozdělíme na dvě poloviny.
Polovinu vykoupaných jatýrek orestujeme na oleji na pánvi do změny barvy (nemusí být doměkka, stačí, když ztuhnou a srazí se) a necháme vychladnout. Druhou polovinu rozmixujeme s rozměklým máslem, solí a pepřem dohladka. Do hladké umixované směsi přidáme vychladlá orestovaná játra a mandle a zamícháme. Formu vyložíme dlouhými plátky slaniny, naplníme směsí a několikrát sklepneme. Plátky slaniny můžeme položit i svrchu, aby paštika držela tvar. Paštiku pečeme ve vodní lázni ve vyhřáté troubě na 80–100 °C asi 40 minut. Po zchladnutí vložíme do lednice alespoň na 24 hodin a necháme dobře ztuhnout. Paštiku podáváme nakrájenou na silnější plátky spolu se švestkovým povidly, opečenou bagetkou, ozdobené snítkami pažitky.
Zdroj: Paštika z kachních jater na víně a brandy; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pastika-z-kachnich-jater-1t [On-line 16.4.2012]
Poslední tip, trik či komentář