reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Paštika z kachních jater na víně a brandy

  • kachní játra 600 g
  • mléko 300 ml
  • koňak 2 cl
  • víno 2 cl
  • máslo 150 g
  • olej
  • sůl a pepř 1 špetka
  • anglická slanina 100 g
  • švestková povidla 2 lžíce
  • loupané mandle 50 g

Játra dobře omyjeme, odblaníme a nakrájíme na maličké kousky. Do mísy k nim přilijeme mléko, v němž necháme jítra minimálně hodinu odležet, nejlépe přes noc. Poté mléko scedíme a k játrům přilijeme zhruba po dvou centilitrech koňaku (nebo brandy) a portského vína. Promícháme, necháme chvíli odpočívat a rozdělíme na dvě poloviny.

Polovinu vykoupaných jatýrek orestujeme na oleji na pánvi do změny barvy (nemusí být doměkka, stačí, když ztuhnou a srazí se) a necháme vychladnout. Druhou polovinu rozmixujeme s rozměklým máslem, solí a pepřem dohladka. Do hladké umixované směsi přidáme vychladlá orestovaná játra a mandle a zamícháme. Formu vyložíme dlouhými plátky slaniny, naplníme směsí a několikrát sklepneme. Plátky slaniny můžeme položit i svrchu, aby paštika držela tvar. Paštiku pečeme ve vodní lázni ve vyhřáté troubě na 80–100 °C asi 40 minut. Po zchladnutí vložíme do lednice alespoň na 24 hodin a necháme dobře ztuhnout. Paštiku podáváme nakrájenou na silnější plátky spolu se švestkovým povidly, opečenou bagetkou, ozdobené snítkami pažitky.

Zdroj: Paštika z kachních jater na víně a brandy; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pastika-z-kachnich-jater-1t [On-line 16.4.2012]

 

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.