- 300 g čerstvých kachních jater
- 200 ml mléka
- 3 vejce
- 2 žloutky
- 75 g másla
Na základ
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 šalotky
- 1 bobkový list
- 3 snítky tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- 1 lžíce kuliček bílého pepře
- 5 lžic koňaku
- 150 ml červeného portského vína
- 150 ml dezertního vína (Madeira)
- sůl a pepř
Na zalití
- 200 g másla
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 1 snítka rozmarýnu
- lístky ze 3 velkých snítek tymiánu
- sůl a pepř
Játra nechte přes noc namočená v mléce, aby se zbavila hořkosti. Pak je sceďte a dejte okapat. Začněte připravovat základ paštiky: V hrnci rozehřejte olej a tři až pět minut na něm opékejte šalotku, bylinky a pepř. Pak přelijte koňakem a ten opatrně zapalte. Jakmile plamínky zhasnou, vařte základ do zhoustnutí. V pánvi by mělo zůstat jen několik lžic. Vlijte portské i dezertní víno a ještě deset minut vařte. Směs by se měla zredukovat asi na třetinu. Nechte trochu zchladnout.
Přidejte játra, vejce, žloutky i máslo a lehce promíchejte. Jakmile se máslo téměř rozpustí, posolte a opepřete. Mixujte asi dvě minuty. Z mixéru přeceďte do džbánku a základ ještě dobře protřete vařečkou. Zbavíte se tak případných žilek či šlach.
Ověřte si, zda paštika nepotřebuje okořenit, a rozlijte ji do osmi zapékacích nádobek. Troubu předehřejte na 110 stupňů. Dno kastrolu vyložte složenou utěrkou nebo několika menšími (aby byly na dně čtyři vrstvy látky). Postavte na ně formičky a zalijte horkou, ale nikoli vroucí vodou. Vložte do trouby a pečte 20 až 25 minut.
Vyzkoušejte, jestli je paštika upečená. Nádobku nakloňte k jedné straně – směs by se směrem dolů měla trochu vyboulit. Když s ní zatřesete, ve středu by se měla lehce chvět (při chladnutí se bude ještě dovářet zbytkovým teplem). Vyjměte nádobky z kastrolu, nechte vychladnout a pak vložte do ledničky aspoň na čtyři hodiny.
Teď si připravte máslovou vrstvu. V pánvi rozehřejte máslo, ale nenechte ho zpěnit. Zašlehejte muškátový oříšek, rozmarýn a polovinu lístků tymiánu. Podle chuti lehce osolte a opepřete, rozlijte lžící na paštiku, posypte zbylými lístky tymiánu a vraťte do chladničky, aby máslo ztuhlo.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pastika-z-kachnich-jater-0 [On-line 2.5.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář