8−10 porcí
Jemné maso králíka doprovází chuť a vůně anglické slaniny a pikantní sladko-kyselá pomerančová omáčka s tóny exotického koření. Paštiku doporučujeme připravit den před konzumací, aby měla šanci dobře ztuhnout a chutě měly možnost vzájemně se propojit.
- 500 g vařeného masa z králíka
- 250 g anglické slaniny vcelku
- 1 menší cibule
- 2 vejce + 1 žloutek
- 2 lžíce strouhanky
- mletý pepř
- sůl
- 1 dl sladké smetany
- sádlo na vymaštění formy
- 200 g plátků anglické slaniny
Maso uvaříme v zeleninovém vývaru doměkka (cca 1 hod), poté vykostíme a spolu se 150 g slaniny a s cibulí umeleme dvakrát na masovém strojku.
K umletému masu přidáme zbytek na kostičky nakrájené slaniny, vejce, žloutek, strouhanku, mletý pepř, sůl a smetanu.
Formu na paštiku vymažeme sádlem, vyložíme plátky anglické slaniny, naplníme fáší, několikrát sklepneme, zakryjeme pečicím papírem nebo alobalem a ve vodní lázni pečeme ve vyhřáté troubě na 165 °C asi 80 minut.
Paštiku necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne, vyklopíme ji a krájíme na porce, podáváme s pomerančovou omáčkou nebo brusinkami, různými druhy chutney, bílým chlebem nebo toasty.
Pomerančová omáčka
- 4 pomeranče
- asi 2 lžíce cukru
- 4 hřebíčky
- kousek skořice
- kousek badyánu
- špetka soli
- špetka chilli
- špetka sušeného zázvoru
- 5 cl koňaku nebo brandy
- 50 g másla
Z pomerančů vymačkáme šťávu. V kastrůlku rozpustíme cukr na karamel, zalijeme šťávou, mícháme, až se karamel rozpustí, přidáme celé hřebíčky, skořici, badyán a redukujeme. Když tekutina zhoustne, dochutíme solí, chilli, zázvorem a koňakem. Krátce provaříme, odstavíme a vmícháme máslo.
Zdroj: Paštika z králíka; ČT – Kluci v akcihttp://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1071 [On-line 23.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář