- 1x hovězí svíčková – asi 2kg
0,1 kg sušených smržů
0,5 l hovězího vývaru
0,2 l smetana (33 % tuku)
0,1 kg cibule šalotky
0,5 kg citronů
0,2 l bílého vína
česnek
čerstvý tymián
čerstvý rozmarýn
0,2 kg másla
0,1 l oleje na smažení
0,5 kg kachního sádla
1 kg brambor na pečení
sůl, pepř
Očištěnou svíčkovou osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran společně s bylinkami a česnekem na pánvi. Poté ji dáme do pekáče a pečeme v troubě při teplotě 170 °C cca 20 minut. Po upečení necháme maso odpočinout na teplém místě. Maso krájíme na plátky silné cca 1,5 cm.
Smrže namočíme na 1 hodinu do vlažné vody. Poté vodu odcedíme přes jemné síto a uschováme.
Smrže dobře vypereme a necháme okapat. Smrže orestujeme na šalotce, přidáme bílé víno, které odvaříme. Přidáme hovězí vývar, svaříme na polovinu a přidáme vodu z hub, opět svaříme a na závěr přidáme smetanu. Vaříme tak dlouho, než nám omáčka zhoustne.Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky silné asi půl centimetru. Na plech dáme kachní sádlo, rozložíme brambory a pečeme je při teplotě 180 °C 10 minut. Před koncem pečení přidáme posekaný česnek a bylinky.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/388-pecena-hovezi-svickova-bramburky-smazene-v-kachnim-sadle-a-smrzova-omacka/
Poslední tip, trik či komentář