Ingredience
- 1 husa
- 2 jablka
- Sůl
- Celý kmín
- 1 hlávka bílého zelí
- Husí sádlo
- 1 cibule
- Bobkový list
- 0,3 l vývaru
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- Sůl
- Pepř
- Polohrubá mouka
- 1 kg uvařených brambor
- 300 g hladké mouky
- Sůl
- 50 ml husího sádla
Huse odstraníme krk a hned ji ze všech stran nasolíme. Nakrájíme si cibuli. Jablka zbavíme jádřinců a poté je celá spolu s cibulí vložíme dovnitř husy. Posypeme ji kmínem a vložíme do pekáče. Pod husu přidáme droby s krkem, podlijeme vývarem. Husu pečeme zakrytou 3 hodiny na 180 stupňů. Poté odkryjeme a ještě hodinu dopékáme.
Zelí zbavíme košťálu a nakrájíme. V hrnci si rozpustíme sádlo, na němž začneme restovat cibulku. Přidáme celý pepř a bobkový list, poté zelí, trochu octa a cukru. Zasypeme kmínem a mícháme. Následně přilijeme zeleninový vývar, přiklopíme a povaříme.
Brambory si nastrouháme najemno. Přidáme k nim mouku, osolíme je a promícháme. Pomoučíme si prkénko. Odřízneme si kousky těsta, která rozmačkáme na placky, a začneme je opékat. Závěrem placky omastíme sádlem.
Zdroj: Pečená husa a zelí; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/2088-pecena-husa-a-zeli/ [On-line 31.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář