- husa (3 – 4 kg)
3 – 4 velká jablka
4 lžíce medu
sůl
drcený kmín
na duryňský bramborový knedlík:
- 600 g brambor (½ syrové a ½ vařené)
80 g másla
2 žemle
sůl
100 g bramborového škrobu
na červené zelí na víně:
- 1 menší hlávka červeného zelí
3 lžíce oleje nebo husí sádlo
1 cibule
4 dl červeného vína
1 dl vinného octa
3 lžíce rybízové marmelády
cukr
sůl
Husu očistíme, osolíme, pokmínujeme, a to i uvnitř, naplníme jablky a medem a podlijeme trochou vody. Pečeme do měkka pod pokličkou na 200 stupňů asi 2 hodiny, poté odkrytou asi hodinu do zlatova. Těsně před dopečením můžeme potřít medem.
Mezitím si připravíme duryňská knedlík. Uvařené i syrové brambory nastrouháme, ze syrových vymačkáme vodu a obojí smícháme dohromady, přidáme trochu škrobu, kostičky osmažené housky, zakápnuté máslem a dochutíme trochou soli. Vytvarujeme kulaté knedlíky, velikosti golfového míčku, které vaříme 8 – 10 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
A pustíme se do další přílohy k pečené huse. Na oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené červené zelí a dusíme do měkka. Poté přidáme červené víno, a jak se vyvaří, tak i rybízovou marmeládu. Na závěr dochutíme cukrem, vinným octem a solí.
Porce husy servírujeme s knedlíkem i zelím na talíře.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/71-pecena-husa-s-jablky-a-medem-durynsky-bramborovy-knedlik-a-cervene-zeli-na-vine/
Poslední tip, trik či komentář