reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Pečená husa s jablky a medem, duryňský bramborový knedlík a červené zelí na víně

  • husa (3 – 4 kg)
    3 – 4 velká jablka
    4 lžíce medu
    sůl
    drcený kmín

na duryňský bramborový knedlík:

  • 600 g brambor (½ syrové a ½ vařené)
    80 g másla
    2 žemle
    sůl
    100 g bramborového škrobu

na červené zelí na víně:

  • 1 menší hlávka červeného zelí
    3 lžíce oleje nebo husí sádlo
    1 cibule
    4 dl červeného vína
    1 dl vinného octa
    3 lžíce rybízové marmelády
    cukr
    sůl

Husu očistíme, osolíme, pokmínujeme, a to i uvnitř, naplníme jablky a medem a podlijeme trochou vody. Pečeme do měkka pod pokličkou na 200 stupňů asi 2 hodiny, poté odkrytou asi hodinu do zlatova. Těsně před dopečením můžeme potřít medem.
Mezitím si připravíme duryňská knedlík. Uvařené i syrové brambory nastrouháme, ze syrových vymačkáme vodu a obojí smícháme dohromady, přidáme trochu škrobu, kostičky osmažené housky, zakápnuté máslem a dochutíme trochou soli. Vytvarujeme kulaté knedlíky, velikosti golfového míčku, které vaříme 8 – 10 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
A pustíme se do další přílohy k pečené huse. Na oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené červené zelí a dusíme do měkka. Poté přidáme červené víno, a jak se vyvaří, tak i rybízovou marmeládu. Na závěr dochutíme cukrem, vinným octem a solí.
Porce husy servírujeme s knedlíkem i zelím na talíře.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/71-pecena-husa-s-jablky-a-medem-durynsky-bramborovy-knedlik-a-cervene-zeli-na-vine/

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.