- 5 větších jablek,
- 150 g másla,
- 200 g směsi různých ořechů,
- 150 g krystalového cukru,
- 1 pomeranč (šťáva),
- 1 citron (šťáva),
- hrst ovesných vloček,
- 3 lžíce medu,
- 1 smetana na šlehání
- moučkový cukr na posypání.
Máslo rozpustíme v rendlíku, přidáme ořechy, med, ovesné vločky a uděláme náplň. Z jablek odřízneme vršky a vydlabeme jádřinec. Naplníme je směsí a dáme do zapékací misky. Asi do jedné třetiny doplníme vodou a při 180 stupních pečeme doměkka. Na pánvičce rozpustíme cukr krystal. Když začne karamelizovat, přidáme šťávu z citrusů a povaříme. Na talířcích jablka přelijeme karamelem, ozdobíme šlehačkou a servírujeme.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecena-jablka-s-karamelem [On-line 7.2.2012]
Poslední tip, trik či komentář