Ingredience
- 1 jehněčí plec
- 2 hlavičky česneku
- 2 snítky rozmarýnu
- Majoránka
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
- 5 šalotek
- 100 g másla
- 300 g brambor grenaille
- Hrášek s mátou:
- 500 g čerstvého hrášku
- Máslo
- Máta
- Sůl
- Pepř
Jehněčí plec očistíme a odblaníme. Podle bílé barvy tuku si ověříme, že maso je v dobré kondici. Žlutý tuk svědčí o stáří.
Utřeme česnek s rozmarýnem, majoránkou a olivovým olejem a vetřeme do masa. Maso necháme 2 hodiny odpočívat v pokojové teplotě.
Do pekáče dáme šalotky, česnek, máslo a odpočinuté maso. Vše přikryjeme alobalem a pečeme 3,5 hodiny při 160 °C. Po 2,5 hodinách do pekáče přidáme brambůrky a pekáč vrátíme na hodinu do trouby.
Po vyndání z trouby dáme maso stranou, brambory v pekáči rozmačkáme s trochou výpeku, šalotkami a česnekem. Zbylou šťávu z masa svaříme asi na třetinu původního množství. Na pánvi lehce orestujeme hrášek, osolíme a přidáme nasekanou mátu.
Porci masa servírujeme s mačkanými bramborami a hráškem, to vše přelité zredukovanou šťávou.
Zdroj: Pečená jehněčí plec s pečenými brambory; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/2670-pecena-jehneci-plec-s-pecenymi-brambory/ [On-line 31.05.2014]
Poslední tip, trik či komentář