4 porce
- 2 kačeří prsa
- mletý bílý pepř
- madeirské víno
- sůl (nejlépe šupinková maldonská)
Kačeří prsa očistíme, kůži nakrojíme do mřížky, opepříme, zakápneme madeirským vínem a necháme odležet.
Na rozpálené teflonové pánvi opečeme nasucho prsa nejprve kůží dolů, poté obrátíme. Maso vložíme na pekáček do vyhřáté trouby a při 130 °C dopečeme dorůžova (asi 10−15 minut). Po vyjmutí z trouby necháme maso chviličku „vydechnout“ a krájíme na tenké plátky.
Podáváme s fenyklovým ragú, maso solíme až na talíři, nejlépe jemnou, šupinkovou solí.
Fenyklové ragú
- 2 čerstvé fenykly
- 2 pomeranče
- 50 g másla
- 1 šalotka
- 1 lžíce cukru
- střik bílého portského vína
- 70 g loupaných mandlí povařených ve smetaně
- 70 g datlí marinovaných v koňaku
- mletý pepř
- sůl
Fenykl nakrájíme na nudličky. Pomeranč okrájíme a z dužiny vykrájíme segmenty, šťávu vymačkáme a ponecháme stranou.
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku dozlatova, přidáme lžíci cukru, na základu osmahneme fenykl, zastříkneme portským vínem, přidáme segmenty pomerančů, pomerančovou šťávu, datle a mandle, chvilku povaříme, dochutíme mletým pepřem a solí.
Zdroj: Pečená kačeří prsa s fenyklovým ragú; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1203 [On-line 11.02.2013]
Poslední tip, trik či komentář