Suroviny
- kachna
- sůl
- větší cibule 2 ks
- tvrdší hrušky 4 ks
- hřebíček 4 ks
- černý pepř 10 kuliček
- med 3 lžíce
Marináda na potření:
- med 2 lžíce
- hřebíček 8 ks
- tymián 1/4 lžičky
- rozmarýn 1/4 lžičky
Kachnu důkladně prosolíme a potřeme medem. Cibule oloupeme a nakrájíme na silnější půlkolečka. Omyté hrušky rozpůlíme a vykrojíme jádřince.Tři půlky hrušek vložíme do kachny. Přidáme tymián, rozmarýn i hřebíček a kachnu důkladně zašijeme.
Na dno olejem lehce vymazaného pekáče nasypeme cibuli, rozhodíme pepř a položíme kachnu. Pekáč přikryjeme a v předehřáté troubě pečeme 30 minut na 160 °C. Pak kachnu podlijeme trochou vody a pečeme 30 minut na 150 °C.
Po hodině pečení přidáme zbytek hrušek nakrájených na osminky i hřebíček a pečeme dalších 45 minut. Pak pekáč odklopíme, zvýšíme teplotu na 180 °C, kachnu potřeme medem a za občasného podlévání výpekem kachnu dopečeme dozlatova.
Zdroj: Pečená kachna na medu s opečeným bramborem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecena-kachna-na-medu-s-opecenym-bramborem [On-line 19.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář