- vepřová krkovice 1500 g
- čerstvý tymián 1 svazek
- fazolové lusky mražené/čerstvé
- anglická slanina 200 g
- sůl a pepř 1 špetka
- drcený kmín (do brambor) 1 špetka
- hrstička celého kmínu (na maso)
- hrstička celého kmínu (na maso) 5 stroužků
- 1/8 másla
- jarní cibulka 1 svazek
- velká cibule 1 kus
- brambory 8 kusů
- česnek 5 stroužků
Vepřovou krkovici očistíme, nasolíme a trochu nařízneme. Do řezů rozdrtíme a rovnoměrně vetřeme česnek, maso dále okmínujeme, opepříme a poklademe tymiánem, podlijeme vodou a necháme péct v troubě předehřáté na 200°C zhruba dvě hodinky. Po změknutí maso odkryjeme a necháme chvilku svrchu opéct.
Očistíme si fazolky a nakrájíme si slaninu na kostičky Na pánvi si rozehřejeme lžíci olivového oleje a zprudka osmahneme slaninu, poté vložíme fazolové lusky a orestujeme. Osolíme, opepříme, podusíme.
Brambory si oloupeme, pokrájíme a necháme uvařit doměkka, poté je scedíme. Přidáme kolečka nakrájené a jemně orestované cibulky a máslo, přidáme špetku drceného kmínu a soli a rozšťoucháme. Upečené maso servírujeme společně s brambory a fazolkami.
Zdroj: Pečená krkovička; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecena-krkovicka-zelene-fazolkya [On-line 14.6.2012]
Poslední tip, trik či komentář