Ingredience:
- 1 kg vepřové panenky,
- 1 kapusta
- olej
- pepř a sůl
- Balzamiková omáčka:
- 2 lžíce medu,
- 50 ml octa balsamico,
- 150 ml červeného vína,
- 2 šalotky,
- ořech másla
- Tymiánové brambory:
- 1 kg brambor,
- čerstvý tymián,
- pepř,
- olej nebo máslo,
- sůl
1. Listy z kapusty oddělíme, vložíme je do vařící vody, necháme zhruba pět minut povařit. Listy vyjmeme a zchladíme studenou vodou. Panenku si opláchneme ve studené vodě, opepříme, osolíme, nakrájíme na kousky zhruba dvěstěgramové. Rozpálíme si olej na pánvi a zprudka panenku opečeme ze všech stran. Maso vyndáme z pánve, zabalíme je do kapustových listů a dalších 15 až 20 minut restujeme na pánvi, aby panenka zůstala uvnitř ještě růžová.
2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě. Poté přidáme čerstvý tymián a vmícháme jej do brambor s kouskem másla nebo pár kapkami olivového oleje.
3. Z výpeku z panenky uděláme omáčku. Orestujeme šalotku na másle, přidáme červené víno, med a ocet balsamico a vaříme tak dlouho, dokud se omáčka nezredukuje na sirup. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme a podáváme k masu.
Zdroj: Pečená panenka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecena-panenka [On-line 17.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář