Suroviny
- batáty 1 kg
- hovězí maso na flank steak 1 kg
- cibule 2 ks
- žampióny 500 g
- bílé víno 200 ml
- smetana na vaření (12 %) 150 ml
- smetana ke šlehání (30%) 150 ml
- máslo
- sůl
Batáty omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů na horký vzduch.
Steaky pouze osolíme a opepříme a necháme při pokojové teplotě odležet. Nakrájíme si cibuli, kterou dáme do hrnce zesklovatět a změknout. Poté přidáme hnědé žampiony a asi čtyři minuty mícháme, než změknou. Poté přidáme asi dvě deci bílého vína a necháme dvě až tři minuty probublávat, dále přilejeme 150 ml smetany na šlehání a dvanáctiprocentní smetanu na vaření. Necháme zlehka vařit asi 10 minut.
Odpočatý steak lehce potřeme olivovým olejem a vložíme na rozpálenou pánev. Opékáme z každé strany čtyři minuty a poté ještě vložíme steak do trouby na dalších 10 minut. Podáváme s batáty a přelijeme naší houbovou omáčkou.
Zdroj: Pečené batáty s flank steakem a žampionovým přelivem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecene-bataty-s-flank-steakem-zampionovym-prelivem [On-line 04.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář