4 porce
- 2 vepřová kolena
- 8 dkg karotky
- 8 dkg pórku
- 8 dkg celeru
- 8 dkg petrželového kořene
- 8 dkg jablek
- 8 dkg česneku
- 40 dkg brambor ve slupce rozkrájených na dílky
- 1 svazeček čerstvého rozmarýnu
- 2 dl vína Badacsonyi Szürkebarát
- různobarevný pepř
- sůl
- 15 dkg slaniny
Kolena řádně omyjeme a s polovinou předepsaného množství zeleniny, se solí a trochou rozmarýnu je 1 hodinu vaříme.
Slaninu rozkrájíme na kostičky, vyškvaříme z ní sádlo, načež přidáme zbytek zeleniny, kterou jsme předtím rovněž nakrájeli na kostičky.
Tento základ vlijeme do pekáče a položíme na něj předvařená kolena. Podlijeme trochou vývaru z kolen a malou dávkou Badacsonyi Szürkebarátu.
Přihodíme několik snítek rozmarýnu, načež za častého polévání vlastní šťávou upečeme do křupava při teplotě 170-180 °C.
Brambory nakrájené na větší dílky osolíme, opepříme, zakapeme olejem a okořeníme rozmarýnem. Potom je upečeme při teplotě 200-220 °C.
Když jsme s pečením masa u konce, necháme je odpočinout, potom kolena nakrájíme na plátky a podáváme je s vynikajícím zeleninovým sósem a brambory ochucenými rozmarýnem.
Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3602
Poslední tip, trik či komentář