4 porce
- 2 kuřecí stehna
- 2 kuřecí prsa
- 4 lžíce oleje
- 100 g špeku
- 200 g mrkve
- 200 g celeru
- 200 g cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce kremžské hořčice
- 4 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- snítka tymiánu a rozmarýnu
- 50 g cukru
- 1 citron
- 200 ml bílého vína
- voda na podlití
- 200 ml smetany
- mletý pepř
- sůl
Naporcované kuře osolíme, opepříme a na oleji každý kousek z obou stran opečeme dozlatova (opékáme nejprve kůží dolů) a přendáme do pekáče.
Slaninu nakrájíme na kostičky a zeleninu na hrubší kusy.
Na výpeku z kuřete vypečeme slaninu, přidáme bobkový list, nové koření a zeleninu.
Opékáme do zlatohněda, přidáme bylinky, hořčici, osmahneme, cukr, opět zarestujeme, vložíme citron na nakrájený kousky, zalijeme vínem, osolíme, chvilku povaříme a nalijeme na kuře. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C asi 2 hodiny.
Ze zeleninového základu vyjmeme pečené porce kuřete, koření a snítky bylinek. Omáčku rozmixujeme, podle potřeby ji naředíme vroucí vodou, krátce povaříme a dochutíme.
Na závěr zjemníme smetanou.
Porce kuřete podáváme s rýží a podléváme omáčkou.
Zdroj: Pečené kuře podle Ondry; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1636-pecene-kure-podle-ondry/ [On-line 26.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář