4 porce
- 4 kuřecí stehýnka vcelku
- 15 dkg malin
- 30 dkg brambor
- 1 vejce
- 2 dl vína „Rosé”
- 1 dl olivového oleje
- 1 polévková lžíce cukru
- majoránka
- muškátový oříšek
- sůl
- rozmarýn
- pepř
Kuřecí stehýnka rozpůlíme a v částech s vláknem je nakrojíme. Osolíme, opepříme a okořeníme majoránkou a rozmarýnem. Předsmažíme na malém množství oleje.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve slané vodě. Až brambory změknou, scedíme je a rozmačkáme vidličkou. Osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Přidáme vaječný žloutek a směs důkladně promícháme. Olejem vymažeme pekáč a pomocí cukrářského lisu vytvoříme na pekáči z bramborové směsi věžičky. Vložíme do trouby a upečeme.
Předsmažená kuřecí stehýnka položíme na olejem vymazaný plech, vložíme do trouby a necháme 30 až 40 minut péct.
Připravíme omáčku: v rychlovarné nádobě zkaramelizujeme cukr. Povaříme v něm polovinu připraveného množství malin a přilijeme víno „Rosé”. Až získá omáčka dostatečnou hustotu, přihodíme zbytek malin. Krátce povaříme a do podávání odložíme stranou.
Před servírováním položíme doprostřed talíře dokřupava upečená kuřecí stehýnka, vedle položíme brambory a vše zakapeme omáčkou. Zdobíme rozmarýnem a majoránkou.
Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3580
Poslední tip, trik či komentář