4–6 porcí
- 1 kuře kolem 2 kg
- 200 g másla
- hrst petrželky
- mletý pepř
- 1,5 kg hrubozrnné mořské soli
Tuhé máslo nakrájíme na plátky, které obalíme v sekané a opepřené petrželce. Tyto plátky vložíme pod kůži očištěného kuřete, plátek vložíme i do dutiny. Pečicí nádobu vyložíme velkým kusem alobalu tak, aby nám jeho okraje dostatečně přesahovaly na zabalení celého kuřete. Na dno nasypeme asi 1 cm soli, vložíme navlhčené kuře, zasypeme stejnou vrstvou soli a dobře zabalíme do alobalu. Vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme 60−90 minut. Po upečení kuře z krusty vyjmeme a porcujeme.
Nádivka
- 400 g starších žemlí
- asi 300 ml mléka
- 50 g másla
- 300 g uzené krkovice
- 300 g čerstvého nebo vymačkaného mraženého špenátu
- 3 žloutky
- hrst petrželky
- muškátový oříšek
- sůl
- sníh ze 3 bílků
- máslo na vymazání a strouhanka na vysypání nádoby
Žemle nakrájíme na malé kostičky a nasucho opečeme. Poté je navlhčíme mlékem, přidáme na kostičky nakrájenou a na másle opečenou krkovici, špenát (máme-li mladý, dáváme čerstvý, starší výhonky spaříme a vymačkáme, rozmražený taktéž vymačkáme), žloutky a necháme prosáknout. Poté vmícháme nasekanou petrželku, koření a pevný sníh z bílků. Vložíme do pečicí nádoby vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme dozlatova při 180−190 °C.
Omáčka
- 80 g másla
- 1 menší cibule
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- asi 200 ml kuřecího vývaru
- 200 ml zakysané smetany
- mletý pepř
- sůl
Na másle osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku, rychle zasmahneme papriku, zalijeme vývarem, smetanou a redukujeme do konzistence omáčky. Na závěr pře síto propasírujeme, ochutíme pepřem a solí.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=904
Poslední tip, trik či komentář