4 porce
- 2 lžíce sádla
- 1 menší cibule
- 300 g čerstvých hub
- 2 vejce
- 1 kg vepřového bůčku bez kosti
- 4 stroužky česneku
- mletý pepř
- kmín
- sůl
- voda na podlití
Na sádle opečeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme kmín a nakrájené houby, dobře opečeme, odstavíme a vmícháme vejce.
Bůček na straně kůže nařežeme do mřížky a prořízneme do něj kapsu.
Česnek utřeme se solí a maso potřeme, případně ještě osolíme, opepříme a pokmínujeme.
Kapsu naplníme houbovou smaženicí a spíchneme. Vložíme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme při 170 °C doměkka a dozlatova. Upečený bůček krájíme na plátky a podáváme s lepenicí nebo chlebem.
Lepenice
- 4 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 500 g kysaného zelí
- 1 kg vařených brambor bez slupky (typ B)
- sůl
Na sádle opečeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova a polovinu ponecháme stranou. Na polovině zbylé cibule v pánvi opečeme zelí. Zelí na cibulce vmícháme k čerstvě uvařeným bramborám (vaříme v osolené vodě s kmínem) a dobře rozšťoucháme, podle chuti osolíme. Lepenici podáváme jako přílohu s osmaženou cibulkou nebo může jíst samotné třeba s kyselou okurkou.
Zdroj: Pečený bůček s houbovou nádivkou a lepenicí; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1630-peceny-bucek-s-houbovou-nadivkou-a-lepenici/ [On-line 10.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář