4 porce
- 600 g dančího hřbetu bez kosti
- mletý pepř
- sůl
- slunečnicový olej
Dančí kýtu nakrájíme na porce, medailonky postavíme vláknem kolmo k prkénku, prsty lehce rozmáčkneme, osolíme a opepříme.
V pánvi rozehřejeme olej a steaky zprudka z obou stran opečeme (z každé dvě minuty). Poté vložíme do trouby vyhřáté na 70 °C a dopékáme ještě 15 minut.
Steak podáváme rozkrojený napůl, s kaštanovým krémem a karamelovou zeleninou – viz dále.
Kaštanový krém
- 2 lžíce krupicového cukru
- 300 g vařených kaštanů
- 2 dl 33% smetany
- sůl
Cukr rozpustíme na světlý karamel, vložíme kaštany, lehce opečeme, postupně zaléváme smetanou, povaříme 5−6 minut, trochu osolíme a nahrubo rozmixujeme.
Zelenina
- 1 lžíce krystalového cukru
- 200 g vařené červené řepy
- 100 g řapíkatého celeru
- pár kapek slunečnicového oleje
Na pánvi rozpustíme lžíci cukru, na něm osmahneme kostičky řepy a celeru, zakápneme olejem a podáváme.
Zdroj: Pečený dančí hřbet s kaštanovým krémem a opečenou karamelovou zeleninou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1196 [On-line 27.01.2013]
Poslední tip, trik či komentář