Suroviny
- králík 1 ks
- brambory 1 kg
- mrkev 2 ks
- celer 50 g
- petržel 1 ks
- řapíkatý celer
- malé cibule 4 ks
- česnek 4 stroužky
- slanina 100 g
- rozmarýn 4 snítky
- tymián 4 snítky
- bobkový list 2 ks
- olivový olej 2 lžíce
- bílé víno 200 ml
- masový vývar
- sůl
- pepř
Králíka naporcujeme, osolíme a se slaninou vložíme do pekáče.Nakrájíme kořenovou zeleninu a cibulku. Přidáme do pekáče spolu se stroužky česneku, tymiánem, rozmarýnem, bobkovým listem.Pokapeme olejem a zalijeme vínem.Pekáč přiklopíme a pečeme asi hodinu v troubě vyhřáté na 180°C. Během pečení králíka podléváme vývarem. Poté dopékáme bez pokličky dozlatova.
Brambory omyjeme a uvaříme ve slané vodě. Po uvaření je nakrájíme na čtvrtky a dáme na plech ještě dopéct do trouby. Ozdobíme petrželkou.
Zdroj: Pečený králík s bramborem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/peceny-kralik-s-bramborem [On-line 05.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář