5 porcí
- losos 5 plátků
- citrón 1 kus
- máslo 2 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- mléko 300 ml
- zakysaná smetana 1 kelímek
- pepř a sůl 1 špetka
- kapary 3 lžíce
- smetana zakysaná 3 lžíce
- rozmarýn 1 snítka
Porce ryby osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a necháme rozležet. Pak je naskláme na plech vyložený pečícím papírem, na každou porci položíme kousíček másla a pečeme 15-20 minut.
Z druhé lžíce másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, rozšleháme metličkou a povaříme velmi zvolna asi 10 minut. Vmícháme jemně nasekané kapary, lžíci citronové šťávy, lžičku citronové kůry, dochutíme solí a pepřem. Nakonec do omáčky vmícháme zakysanou smetanu a už nevaříme. Ideálně podáváme šťouchané brambory s petrželkou a osmaženou cibulkou a máslem.
Zdroj: Pečený losos s kaparovou omáčkou a rozmarýnem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/peceny-losos [On-line 16.4.2012]
Poslední tip, trik či komentář