Ingredience
- 1 kg vepřového laloku
- 1 kg vepřové plece
- 1 svazek majoránky
- Sůl
- 1 cibule
- Nakládané cibulky
- 1 palička česneku
- 100 g másla
- Kmín
- Pepř
Kůži plece a laloku nařízneme na čtverečky. Majoránku si nasekáme a vmasírujeme do řezů, které zároveň ze všech stran osolíme, opepříme a okmínujeme. Masa společně přendáme do pekáče. Cibuli nakrájíme na větší měsíčky a spolu s nakládanou cibulkou dáme do pekáče k masu. Také přidáme máslo a nakrájený česnek. Podlijeme vodou, přiklopíme a dáme péct do trouby na 2 a půl hodiny při 140 °C. Posledních 40 minut pečeme na 180 °C, aby se vypekla kůže.
Mačkaný celer
Ingredience
- 1 celer
- 1 kg soli
- Pepř
- 250 g creme fraiche
- 1 snítka tymiánu
- Olivový olej
- 100 g pražených a nasekaných lískových ořechů
Hlavičku celeru omyjeme a propícháme nožem. Sůl vysypeme do pekáčku a na ni dáme celý celer. Značné množství soli z celeru totiž vytáhne vodu. Pečeme 90 minut při 160 stupních.
Nasekaná lísková jádra opražíme na sucho na pánvi. Opečený celer oloupeme, nakrájíme a lehce rozmačkáme. Dáme na talíř a na vrch přidáme creme fraiche. Dozdobíme tymiánem a oříšky. Nakonec pokapeme olivovým olejem. Přikrájíme maso a můžeme ochutnávat.
Zdroj: Pečený vepřový lalok a plec; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/2121-peceny-veprovy-lalok-a-plec/ [On-line 31.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář