reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Peciválky

  • 500 g polohrubé mouky
  • 40 g kvasnic
  • lžíce cukru
  • 1/4 l mléka
  • 250 g vařených brambor oloupaných
  • 50 g sádla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • máslo nebo sádlo na vymazání plechu
  • mléko na namáčení
  • švestková povidla
  • mletý mák
  • moučkový cukr

Mouku vsypeme do mísy, uděláme důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, cukr, zalijeme trochou vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a necháme vyběhnout (10–15 minut).

Ke kvásku přilijeme zbytek mléka, přidáme nastrouhané brambory, rozpuštěné sádlo, žloutky, sůl a vypracujeme hladké těsto. Jakmile se suroviny spojí, těsto si můžeme dát na vál, aby se nám s ním lépe pracovalo. Když je hladké a nelepí se, vložíme jej zpět do mísy, zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout alespoň hodinu, během kynutí těsto dvakrát promísíme.

Polovinu vykynutého těsta vyklopíme na vál posypaný moukou, vyválíme asi centimetrový plát, ze kterého vykrajujeme malá kolečka (formičkou nebo skleničkou, lépe menší o průměru cca 4 cm), z nich tvarujeme kuličky, klademe je na plech vymazaný tukem. Do každé kuličky vymáčkneme důlek a necháme na plechu ještě 10 minut kynout. Poté pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Horké peciválky vložíme do mísy, ve které jsme smíchali švestková povidla a mletý mák smíchaný s moučkovým cukrem.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/program/10266698363-08.03.2010-17:30-1-kluci-v-akci.html?deid=1137&recept=749

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.