- polohrubá mouka 70 g
- prášek do pečiva 1 ks
- vejce 4 ks
- cukr moučka 70 g
- vanilkový cukr 1 ks
- smetana na šlehání 1 ks
- zakysaná smetana 200 g
- cukr moučka 3 lžíce
- vaječný koňak 40 ml
- čokoláda na vaření 60 g
Na piškot vyšleháme žloutky s cukrem moučka a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva. Dobře promícháme. Vyšleháme tuhý sníh z bílků a vše opatrně smícháme. Vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme při 180 °C v předehřáté troubě asi deset minut. Vychladlé podélně rozkrojíme na tři stejné pruhy.
Na krém ušleháme šlehačku, zakysanou smetanu smícháme se třemi lžícemi cukru moučka, vaječným koňakem a spojíme se šlehačkou. Jeden pruh piškotu potřeme třetinou krému, přiložíme druhý pruh, opět naneseme krém a na něj dáme třetí pruh. Lehce přitlačíme a potřeme povrch i boky krémem.
Dezert posypeme strouhanou čokoládou a dozdobíme sezonním ovocem. Dáme do lednice vychladit asi na tři hodiny.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/perickovy-rez [on-line 6.9.2011]
Poslední tip, trik či komentář