Ingredience:
- celá perlička
- nové koření
- bobkový list
- bílé víno
- slanina
- hlíva královská
- cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- tymián
- petrželka
- máta
Perličku ze všech stran i zevnitř osolíme a opepříme. Nohy překřížíme a svážeme provázkem. Kůži na prsou uvolníme (vsuneme pod ní ruku, čímž se kůže krásně oddělí od masa).
Na tenké plátky nakrájíme slaninu a vložíme ji pod kůži perličky.
Do pekáče nakrájíme pár plátků slaniny, pár kousků hlívy královské, cibuli, dva stroužky česneku, přidáme snítku tymiánu, divoké koření – bobkový list, pár kuliček nového koření a celého pepře. Zalijeme asi 2 dl bílého vína, vložíme perličku.
Pekáč přikryjeme poklicí, dáme do předehřáté trouby na 160 °C a zvolna pečeme asi 40 minut, poté perličku otočíme a pečeme dalších 15 minut.
Po upečení perličku vyndáme z pekáče a přikryjeme ji alobalem. Omáčku přelijeme do kastrůlku a chvilku povaříme, aby se mírně zredukovala. Přihodíme do ní nasekanou petrželkou a pár lístků máty. Odstraníme vše nejedlé (větvičku tymiánu, koření).
Perličku rozporcujeme a podáváme s redukovanou omáčkou.
Zdroj: Perlička s omáčkou z hub; Teď vaří šéf! – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/sef-jeho-top-recepty-z-perlicky-krepelky-kachny-i-kurete?special=758795 [On-line 01.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář