50 kousků:
- 500 g hladké mouky
- 50 g másla
- 200 g medu
- 100 g cukru krupice
- 2 vejce
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 prášek do perníku
- 100 g skořicového cukru
- 1 vejce na potření
V míse vařečkou vy mícháme máslo, rozpuštěný med a cukr do hladkého krému. Směs dáme do kastrůlku a zvolna zahřejeme až těsně k bodu varu – nesmí se však vařit.
Do chladnoucí směsi postupně přimícháváme mouku s práškem do perníku a perníkovým kořením. Pak přidáme dvě celá vejce a vypracujeme tužší těsto, které necháme nejméně 30 minut odpočinout.
Z těsta vyválíme plát asi 3-4 mm silný a kulatou formičkou z něj vykrajujeme kroužky. Z nich pak ještě menší kulatou formičkou vykrojíme středy. Pečeme při teplotě 170 °C asi 10 až 15 minut.
Chladnoucí kolečka potřeme rozšlehaným vejcem a obalujeme ve skořicovém cukru. Stejně jako všechny druhy vánočního cukroví necháme i perníkové kroužky náležitě v chladnu rozležet, aby byly právě v určenou dobu lákavě voňavé a co nejchutnější.
Poslední tip, trik či komentář