- 1 dl silné černé kávy
- 2 dlmedu
- 2 vejce
- 2 dl mléka
- 4 lžíce oleje
- 1250 g hladké mouky
- 3 balíčky prášku do perníku
- strouhaná kůra z 1 citrónu
- 1 lžička mletého hřebičku
- 1 lžička mleté skořice
Kávu, med, vejde, mléko a olej promícháme v předehřáté míse, dokud se dobře nespojí. Poté přidáme i ostatní prísady a vypracujeme v těsto, které necháme odpočinout přibližně dvě hodiny.
Vybranou formu (tvar záleží na tom, co máte doma (hodí se srce, podkova, stromeček, popřípadě dortová), vymažeme máslem a vysypeme moukou. Poté zvolna pečeme, postupně v mírné (120 ° C), pak v prudší troubě (200 ° C). Upečené a vychladlé těsto napříč rozkrojíme a potřeme zvolenou marmeládou či zavařeninou a následující náplní.
- 1 syrový žloutek
- 150 g másla
- sekané kandované nebo sušené ovoce
- pomerančová kůra
- 2 vařené žloutky (strouhané)
- 2—3 lžíce rumu
- 60 g různých strouhaných ořechů
- strouhaná čokoláda
- 50 g cukru
Máslo, cukr a syrový žloutek zpěníme, poté přidáme postrouhané vařené žloutky s rumem. Do hladkého krému vmícháme ostatní přísady. Náplní potřeme jednu polovinu, spojíme, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme sušeným ovocem, ořechy a mandlemi.
Poslední tip, trik či komentář